βιβλιοπαρουσιαση goodnet.gr

2015-11-03 23:47 21-06-2015 | Ρέθυμνο

«Μια εμβληματική μορφή του Ελληνισμού» σημείο αναφοράς για τις επόμενες γενιές

Η ζωή και το έργο «μιας εμβληματικής μορφής του Ελληνισμού» του Αρχιμανδρίτη Ελευθέριου Νουφράκη που κατάγονταν από το χωριό Αλώνες, «παραδόθηκε» την περασμένη Τετάρτη το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ι.Ν Τεσσάρων Μαρτύρων, στην κοινωνία του Ρεθύμνου, ως παρακαταθήκη και σημείο αναφοράς για τις επόμενες γενιές.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου «Αρχιμανδρίτης Ελευθέριος Νουφράκης. Μια εμβληματική μορφή του Ελληνισμού» του συγγραφέα κ. Αντώνη Στιβακτάκη, ξεδιπλώνεται η προσωπικότητα ενός ηρωικού προσώπου αλλά και η γενναιότητά του σε περιόδους πολέμου. Ο ιερέας Ελευθέριος Νουφράκης έγινε αρχικά γνωστός από όταν στις 5 Ιανουαρίου του 1919 λειτούργησε μετά από 466 χρόνια στην Αγιά Σοφιά μπροστά στα έκπληκτα μάτια των Τούρκων, με κίνδυνο την ίδια του τη ζωή. Παράλληλα, έλαβε μέρος στην πρώτη γραμμή του μετώπου σε συνολικά 27 μάχες ενώ είχε την φήμη πως «δεν τον πιάνουν οι μπάλες», φήμη που αναπτέρωνε το ηθικό των στρατιωτών που τον σέβονταν και τον ακολουθούσαν στις μάχες. Ωστόσο, πλούσια ήταν και η κοινωνική παρουσία του καθώς άφησε όλη του την περιουσία σε φιλανθρωπικά ιδρύματα αλλά και το Νοσοκομείο Ρεθύμνου. Στόχος μέσα από τη συγγραφική προσπάθεια του κ. Στιβακτάκη είναι να γίνει ευρύτερα γνωστή η προσωπικότητα και το έργο του ιερέα και ταυτόχρονα να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για τις επόμενες γενιές.

Η φιλόδοξη προσπάθεια του πολιτιστικού συλλόγου Αλώνων «Ο Κρυονερίτης» να αναδείξει τις προσωπικότητες που κατάγονταν από το χωριό και έμειναν στην ιστορία με τη δράση και το έργο τους όπως ο ιερέας Ελευθέριος Νουφράκης, αποτέλεσε σταθμό για τη συλλογή υλικού από τον συγγραφέα του βιβλίου κ. Αντώνη Στιβακτάκη. Η Πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Αλώνων κ. Ευδοξία Κάββαλου σε δηλώσεις της ανέφερε: «Ο Σύλλογος αυτός εκπροσωπεί ένα πολύ μικρό χωριό με 30 κατοίκους περίπου. Ωστόσο, έχουμε κάποιες προσωπικότητες που κατάγονται από το χωριό μας που έχουμε ανάγκη να τους τιμήσουμε. Έκφραση αυτής της ανάγκης αποτελεί και το συγκεκριμένο βιβλίο που ξεκίνησε πριν αρκετά χρόνια με πρωτοβουλία και του προηγούμενου προέδρου. Είναι μια ιδέα πολλών ετών. Στο χωριό μας έχουμε ένα μικρό μουσείο το οποίο είναι αφιερωμένο σε όλες τις προσωπικότητες που κατάγονται από το χωριό μας. Είναι αφιερωμένο στους ήρωες που είχαν θυσιαστεί το 40 και σε προσωπικότητες που έχουν αγωνιστεί, τον ιερέα Ελευθέριο Νουφράκη και τον Θεοδωράκη. Το βιβλίο αυτό είχε αντλήσει υλικό και από το μουσείο και ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι. Ο Ελευθέριος Νουφράκης ήταν ιερέας δάσκαλος και πολεμιστής».

Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΙΕΡΕΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΝΟΥΦΡΑΚΗ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ

Ο δάσκαλος και συγγραφέας του βιβλίου κ. Αντώνης Στιβακτάκης θυμάται τον παππού του, συμπολεμιστή του ιερέα Ελευθέριου Νουφράκη, να του εξιστορεί γεγονότα, ενώ στη μνήμη του έμεινε χαραγμένη η πιο χαρακτηριστική πράξη του ιερέα που έγινε γνωστή και ήταν η τέλεση λειτουργίας στην Αγιά Σοφιά τον Ιανουάριο του 1919 αψηφώντας την Τουρκική παρουσία. Ο κ. Στιβακτάκης αναφέρει πως το γεγονός αυτό τον εντυπωσίασε και κυρίως η γενναιότητα που επέδειξε ο ιερέας ενώ το 1997 σε μια επίσκεψή του στο Άγιο Όρος βρέθηκε μπροστά σε ένα δημοσίευμα περιοδικού που του ξύπνησε μνήμες και τον οδήγησε στην απόφαση να ασχοληθεί βαθύτερα με την έρευνα για την προσωπικότητα μιας «εμβληματικής μορφής του Ελληνισμού», όπως αναφέρει.

Σε ό,τι αφορά το μήνυμα το οποίο περνά μέσα από την καταγραφή της βιογραφίας του ιερέα Ελευθέριου Νουφράκη ο κ. Στιβακτάκης αναφέρει: «Είναι μια καταγραφή της ζωής, της δράσεως, της προσφοράς ενός μεγάλου άνδρα. Συγχρόνως ο ίδιος ο Αρχιμανδρίτης Ελευθέριος Νουφράκης, η ζωή και το έργο του αποτελεί και ένα παράδειγμα για εμάς σήμερα διότι εκείνος θυσίασε τα πάντα για το εμείς. Το εγώ το έβαλε σε δεύτερη μοίρα και έδωσα τα πάντα για το εμείς. Τραυματίστηκε σοβαρά σε μια από τις μάχες. Σήμερα, θα πρέπει να τον μιμηθούμε. Φυσικά δεν μπορούμε να τον μιμηθούμε στο πεδίο της μάχης γιατί σήμερα οι πολιτισμένοι τουλάχιστον λαοί λύνουν τις διαφορές του με ειρηνικό τρόπο. Μπορούμε όμως να τον μιμηθούμε στον καθημερινό στίβο, την καθημερινή μας ζωή για αυτοκριτική, αυτοβελτίωση, μεγαλύτερη προσπάθεια και μάλιστα αυτό τον καιρό που τα πράγματα στην πατρίδα μας είναι δύσκολα».

ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΙΕΡΕΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΝΟΥΦΡΑΚΗ

Στην ομιλία του για το έργο και τη ζωή του ιερέα Ελευθέριου Νουφράκη ο φιλόλογος, θεολόγος και συγγραφέας κ. Κωστής Παπαδάκης έδωσε το κοινωνικό και πατριωτικό στίγμα της μεγάλης αυτής προσωπικότητας. Ο κ. Παπαδάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Πρόκειται για μια μεγάλη, μια εμβληματική μορφή του Ελληνισμού. Πολύς κόσμος δεν την ξέρει και είναι μια ευκαιρία η εκδήλωση και το βιβλίο να μαθευτεί η ζωή, το έργο και η δράση του. Έχουν γραφτεί πολλά αρθρίδια κυρίως αλλά ολοκληρωμένη μελέτη, βιβλίο όπως αυτό του κ. Στιβακτάκη δεν έχω δει.

Πρόκειται για έναν άνδρα που διέπρεψε τόσο στον εκκλησιαστικό, τον πατριωτικό αλλά και στον κοινωνικό στίβο. Δεν ήταν μόνο ένας μεγάλος πατριώτης που πολέμησε σε 27 μάχες από το ’12 μέχρι το ’22 και διέπρεψε μάλιστα σε πολλές και στη Μάχη της Δοϊράνης. Το αποκορύφωμα όλων ήταν ότι μπήκε στην Αγιά Σοφιά εν μέσω τουρκοκρατίας, με Τούρκους γύρω του και να κάνει λειτουργία με άλλους στρατιωτικούς και με κίνδυνο της ζωής του. Στο τέλος όλης αυτής της σταδιοδρομίας που τελείωσε στα 70 του χρόνια, ζήτησε ο ίδιος να πολεμήσει το ’40 στην Πίνδο. Το ζήτησε επιτακτικά, πήγε και μετά από ένα χρόνο πέθανε από κρυοπαγήματα. Στην κοινωνική του ζωή παρουσίασε ένα λαμπρό έργο και προσέφερε όλα του τα χρήματα σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και μάλιστα στην τελευταία του διαθήκη άφηνε όλα του τα υπάρχοντα στο Νοσοκομείο του Ρεθύμνου και στους συνδέσμους τυφλών της Ελλάδας».

Ο φιλόλογος κ. Θεόδωρος Πελαντάκης στην ομιλία του εξήρε το έργο του ιερέα Ελευθέριου Νουφράκη, ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία να γίνει ευρύτερα γνωστή η προσωπικότητά του. Ο κ. Πελαντάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το βιβλίο αναφέρεται σε μια μεγάλη μορφή όχι μόνο του Ρεθύμνου αλλά και της Κρήτης και της Ελλάδας, στον παπά Ελευθέριο Νουφράκη, ο οποίος μέχρι τώρα ήταν σχεδόν άγνωστο ακόμη και στο Ρέθυμνο και αυτό δεν μας τιμά. Είναι άξιος επαίνων ο κ. Στιβακτάκης που έκανε έρευνα πολλά χρόνια σε πολλές αρχειακές πηγές, σε πέντε μοναστήρια του Αγίου Όρους έψαξε να βρει στοιχεία προκειμένου να αναστήσει τη μορφή του παπά Νουφράκη. Είναι ένας παπάς που ανάλωσε τη ζωή του στους αγώνες για την πατρίδα και έλαβε μέρος σε 27 μάχες και μάλιστα στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Θαυμαζόταν από τους στρατιώτες και επειδή είχε τη φήμη ότι δεν τον έπιαναν οι μπάλες, οι στρατιώτες τον ακολουθούσαν και είχαν σπουδαίες νίκες».

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κκ Ευγένιος, εκπρόσωποι του Δήμου, φορείς και πλήθος κόσμου.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΛΑΨΙΝΟΥ