Βότανα του Κρυονερίτη

2012-12-01 02:03

Βότανα του Κρυονερίτη

Δίκταμο (σταμνόχορτο) : Αρωματικό φυτό. Αντισπασμωδικό, τονωτικό, επουλωτικό. Ζεστό ρόφημα για πονοκέφαλο, πονόκοιλο, κρυολόγημα και μυϊκούς πόνους. Με κατάπλασμα σε πληγές και μώλωπες, έχει άριστα αποτελέσματα, γι’ αυτό και ονομάστηκε ‘’επουλωτικό των Θεών’’. Φυτρώνει πάνω σε γκρεμνούς, σε ασβεστολιθικά πετρώματα και μόνο στην Κρήτη. Στην περιοχή του Κρυονερίτη φυτρώνει άφθονο. Τα τελευταία τριάντα, σαράντα χρόνια καλλιεργείται συστηματικά, αλλά το καλλιεργήσιμο δεν έχει τις ίδιες θεραπευτικές ιδιότητες, ούτε το ίδιο άρωμα με το άγριο.

Αντρικούκια, Μουμουτζέλια, Μουρτζιά (επιστημονική ονομασία: Κράταγος) : Τον δενδρώδη αυτό θάμνο όλοι λίγο πολύ τον ξέρουμε, όχι όμως και τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Στην περιοχή του Κρυονερίτη τον βρίσκεις παντού. Ανθίζει νωρίς την άνοιξη και τα άνθη του μοσκοβολάνε. Στην θεραπευτική χρησιμοποιούμε τα άνθη του, τους καρπούς, το φλοιό και τα φύλλα του. Με τους καρπούς γίνεται τσάι πολύ αποτελεσματικό για τη διάρροια. Με τα άνθη του γίνεται τσάι τονωτικό για την καρδιά. Ρυθμίζει τους παλμούς, ελαττώνει την έξαψη του νευρικού συστήματος πολύ αποτελεσματικά. Είναι κατά της αϋπνίας και του τριήμερου πυρετού. 

Βάτος : Όπως και η αντρικουκιά, έχει και ο Βάτος πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Είναι στυπτικό φυτό με πάρα πολλές εφαρμογές. Με τα τρυφερά κλαδιά κάνουμε τσάι για γαργάρες πολύ αποτελεσματικές στον πονόλαιμο. Με τα φύλλα του βράζουμε τσάι κατά της αναιμίας, της διάρροιας και κατά της στηθάγχης. Ακόμη, είναι ρυθμιστικό των αδένων, καλυτερεύει τη λειτουργία τους και συντελεί στη διατήρηση κανονικού βάρους τους σώματος. Είναι ακόμη ευεργετικό στη διανοητική κατάσταση. Για τις μυρμηγκιές κοπανίζουμε κορφές μαζί με βατόμουρα ή και χωριστά το καθένα, τα κάνουμε αλοιφή και τα βάζουμε πάνω. Είναι πολύ αποτελεσματικό φάρμακο. Τέλος, η ρίζα του βάτου είναι κατά του διαβήτη. 

Κουμαριά : Χρησιμοποιούνται τα νέα φύλλα της κουμαριάς που μαζεύονται όλο το χρόνο. Αυτά τα φύλλα είναι στυπτικά. Συνιστώνται κατά της αιμοπτύσεως, της αιματουρίας, της αιμορραγίας της μήτρας. Είναι ακόμη κατά της διάρροιας, της λευκόρροιας, του χρόνιου βρογχίτη, των χρόνιων παθήσεων της κύστεως και των νεφρών. Και ακόμα: διουρητικά, κατά του κατάρρου και λιθοτριπτικά. Τα φύλλα της κουμαριάς χρησιμοποιούνται: ως τσάι (15-20 γραμμάρια σε ένα λίτρο νερό), ως σκόνη (2-8 βρ.), ως εκχύλισμα (1-4 γρ.) κλπ. Χημικώς περιέχει γαλλικό και ταννικό οξύ, ρητίνη, κόμμι, αλάτια, πηκτίνη κλπ. Προφυλάξεις: Μην τη χρησιμοποιείτε κατά την εγκυμοσύνη ή αν πάσχετε από παθήσεις των νεφρών.

Ανωνίδα : Η Ονωνίς είναι ένα μικρό φυτό με πολλά αγκάθια και άνθη υπέρυθρα και λευκά. Είναι φυτό ξεχωριστό ως διουρητικό, που χρησιμοποιείται από παλαιοτάτη εποχή. Είναι δε και κατά των επιμόνων ρευματισμών. Ο Δρ Leclerc συνιστά το παρακάτω παρασκεύασμα κατά της λιθιάσεως: ρίζες του φυτού 20 γρ., σπόροι μάλαθρου 5 γρ.,  νερό 1 λίτρο. Να βράσει η ρίζα στο νερό ώσπου να μείνει το ¼ και αμέσως να ριχτούν οι σπόροι και να μείνουν πέντε λεπτά. Στο αφέψημα αυτό ανακατεύουμε λίγο μέλι. Παίρνουμε το παρασκεύασμα αυτό σε διάστημα 24 ωρών και κατά των επιμόνων ρευματισμών.

Δενδρομολόχα - Αλθαία : Χρησιμοποιούνται τα φύλλα της, τα άνθη της και οι ρίζες της. Είναι πολύ γνωστή η ιδιαίτερη ιδιότητά της σαν καλό μαλακτικό, αντιβηχικό. Είναι και κατά των δερματικών παθήσεων και φυτό στομαχικό. Είναι ακόμη κατά του πνευμονικού κατάρρου (η ρίζα της), κατά του πλευρίτη, της δυσεντερίας και κατά του νεφρίτη. Γενικότερα δε είναι ξεφλογιστικό φυτό. Εσωτερικώς, άνθη δενδρομολόχας (20 γρ. σε ένα λίτρο νερό σαν τσάι). Εξωτερικώς, αφέψημα ρίζας (20 γρ. σε ένα λίτρο νερό), για γαργαρισμούς, πλύσεις, λοσιόν – για τις περιπτώσεις πλύσεων του ερεθισμένου δέρματος. Είναι κατά των πληγών των ούλων και καταπραϋντικό της στηθάγχης.

Βάλσαμο – Σπαθόχορτο - Χελωνόχορτο : Κατάθλιψη: σε μια έρευνα που έγινε στην Αυστρία, ποσοστό 67% των ασθενών που έπασχαν από ήπια έως μέση κατάθλιψη, παρουσίασαν βελτίωση, όταν τους χορηγήθηκε απόσταγμα βαλσαμόχορτου. Το βάλσαμο είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία των ιογενών λοιμώξεων. Επουλωτικό των πληγών, με καταπλάσματα και με λάδι μέσα στο οποίο μουσκεύουν τα άνθη του αρκετό χρόνο. Το τσάι του φυτού αυτού είναι κατά της δυσεντερίας, της κιτρινάδας, των παθήσεων του συκωτιού. Είναι ακόμη διουρητικό – αιμοστατικό και κατά των θρομβώσεων και του κατάρρου.