Σωτήρης Δογάνης

2012-12-03 00:37

Ο Σωτήρης Δογάνης, μια από τις μεγαλύτερες σημαντικές νέες φωνές στο έντεχνο τραγούδι, με προσεγμένη πορεία στην Τέχνη όντας παράλληλα καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής και πρωτοψάλτης, γεννήθηκε και ανδρώθηκε στην Κρήτη, στις Αλώνες Ρεθύμνου, φωνή τόσο άρρηκτα συνδεδεμένη με το ύφος του τόπου καταγωγής του που η έκφρασή της προσωποποιεί τη ρίζα, υπέροχο κράμα των στοιχείων που συνθέτουν την Παράδοση όπως αυτή αναδύεται από το Βυζάντιο και φτάνει στις μέρες μας. «ΣΤΗ ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΟΥ ΠΛΗΘΟΥΣ» τιτλοφορείται το πρώτο του έντεχνο album σε παραγωγή και κυκλοφορία των Μουσικών Εκδόσεων «ΣΕΙΣΤΡΟΝ», φέροντας τις υπογραφές των καταξιωμένων Μιχάλη Τερζή στη σύνθεση, της Άννας Μπιθικώτση στους στίχους και του Μιχάλη Νικολούδη στην ενορχήστρωση.

Πρόκειται για ένα κύκλο λυρικών τραγουδιών στο γνώριμο ποιοτικό ύφος του εκλεκτου συνθέτη Μιχάλη Τερζή που η ανάσα τους ακουμπά στον αιώνιο άνθρωπο και τη μοίρα του θέμα ζωτικής αναζήτησης στον χώρο του έντεχνου και του γνήσιου λαϊκού μας τραγουδιού καταργώντας την απομόνωση και καλλιεργώντας τη συντροφικότητα, καθώς οι μελωδίες έχοντας περίτεχνα ντύσει τα βαθιά νοήματα των στίχων, συναντούν ιδανική έκφραση μέσα από τις μοναδικές ερμηνείες του Σωτήρη Δογάνη, μιας από τις συγκλονιστικότερες άφθαρτες φωνές του Ελληνικού ποιοτικού ρεπερτορίου. Στο ύφος του όλου έργου προσθέτουν με τις σταθερές τους αξίες δυο σημαντικές ερμηνευτικές φιλικές συμμετοχές σε ντουέτο με τον Σωτήρη Δογάνη, ο κορυφαίος Κρητικός λυράρης – ερμηνευτής Βασίλης Σκουλάς και η αισθαντική Σοφία Τσέρου. Τίτλοι: «Στη μοναξιά του πλήθους» θα γνωρίσετε ότι «Άγιος ο άνθρωπος» που επιμένει να βρει τη «Χαμένη Ιθάκη» του, που θα αποκαλέσει την Αγάπη «Όμορφή μου Αρετούσα», το πεπρωμένο του «Παράξενη μοίρα», που τραγουδά για ένα «Κόσμο όμορφο», που αφυπνά αυτό τον κόσμο το «μικρό το μέγα» «Μ΄ένα ριζίτικο» βαδίζοντας «Σ΄ ένα δρόμο ουρανό», τραγουδώντας στον καθένα από εμάς: «Να ζεις την κάθε σου στιγμή» σα να΄ ναι η τελευταία, γιατί «Μόνο Ένας Θεός το ξέρει» ο καιρός τι θα μας φέρει… Ο Σωτήρης Δογάνης μεγάλωσε σε περιβάλλον που η καθημερινότητα ήταν συνυφασμένη με το τραγούδι.

Μαζί με τα πρώτα του λόγια άρχισε κι εκείνος να τραγουδά. Δάσκαλοί του οι ανώνυμοι συντοπίτες του ως και οι μεγάλοι τροβαδούροι της Κρητικής Μουσικής Κώστας Μουντάκης, Θανάσης Σκορδαλός, Μανόλης Κακλής και άλλοι, έχοντας πρότυπο το Νίκο Ξυλούρη.

Μέλος του μουσικοχορευτικού συγκροτήματος «Αρκάδι» αρχίζει με το τραγούδι του να «ταξιδεύει» ολοένα και πιο μακριά.

Το 1993 είναι η χρονιά - σταθμός του μια και γνωρίζεται με τον ερμηνευτή της Ρωμιοσύνης Γρηγόρη Μπιθικώτση κι έκτοτε τόσο ο σερ όσο η Άννα Μπιθικώτση και ο Κώστας Νικολόπουλος είναι οι άνθρωποι που τον οδηγούν στο χώρο του έντεχνου τραγουδιού όπου συνεργάζεται στο πλευρό αναγνωρισμένων καλλιτεχνών του Ελληνικού πενταγράμμου, μια πορεία που το 1996 κορυφώνεται με την κυκλοφορία του πρώτου έντεχνου προσωπικού του δίσκου με τίτλο: «Χορός η ζωή» σε στίχους της Άννας Μπιθικώτση και σε μουσική Κώστα Νικολόπουλου στην οποία συμμετέχει ερμηνευτικά ο ίδιος Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ενώ ο διεθνούς φήμης Υanni εμπιστεύεται τη μελωδία «Desire» να σημάνει το ομώνυμο τραγούδι του τίτλου. Το 1999 τραγουδά στο soundtrack της ΕΤ1 «Ανίσχυρα ψεύδη» τραγούδια της σειράς σε συνεργασία με την Αναστασία Μουτσάτσου, με τις υπογραφές των Μάριου Στρόφαλη στη σύνθεση και Σωτήρη Κακίση στο στίχο.

Από το 2001 έως σήμερα είναι ο βασικός ερμηνευτής των περισσότερων από 350 παραστάσεων – αφιερώματα της λογοτέχνιδος – ποιήτριας Άννας Μπιθικώτση στα μεγάλα έργα της μελοποιημένης ποίησης που έχουν λάβει χώρα στην Ελλάδα και στην ομογένεια του εξωτερικού έχοντας την ευκαιρία να συμμετάσχει καλλιτεχνικά σε σημαντικά γεγονότα με κορυφαίο την Πολιτιστική Ολυμπιάδα με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες «ΑΘΗΝΑ 2004». Επιπλέον μεταξύ της περιόδου 2007 -2008 υπογράφει, υπό την ιδιότητα του πρωτοψάλτη και καθηγητή Βυζ. Μουσικής, δυο προσωπικά έργα που κυκλοφορούν από τις Μουσικές Εκδόσεις «ΣΕΙΣΤΡΟΝ» με τους τίτλους: «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται …» - Υμνωδία και υμνολογία της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος εν χορδαίς και οργάνοις και «Η Ζωή εν τάφω …» - Ο Επιτάφιος Θρήνος της Αγίας και Μεγάλης Παρασκευής εν χορδαίς και οργάνοις. «ΣΤΗ ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΟΥ ΠΛΗΘΟΥΣ», το δεύτερο προσωπικό έντεχνο cd του Σωτήρη Δογάνη που έχουμε την τιμή να σας παρουσιάσουμε, είμαστε πεπεισμένοι ότι θα αποτελέσει αφορμή να γραφτούν πολλά, να συζητηθούν ακόμα περισσότερα, μα πάνω απ΄ όλα να αγαπηθεί και να γίνει «τραγούδι» στο στόμα όλων, όχι μόνο γιατί είναι ζυμωμένο με πρωτογενή υλικά, όχι μόνο γιατί είναι χτισμένο από «καθαρά»τραγούδια με ήθος και αξιοπρέπεια, αλλά ιδιαιτέρως γιατί βρίσκουν τον ιδανικό ερμηνευτή τους στο πρόσωπο και τη φωνή του Σωτήρη Δογάνη. Συντελεστές: Μουσική: ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΕΡΖΗΣ Στίχοι: ΑΝΝΑ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ Ενορχήστρωση: ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ Φιλικές Συμμετοχές: ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΚΟΥΛΑΣ (στο τραγούδι «Μ΄ ένα ριζίτικο») ΣΟΦΙΑ ΤΣΕΡΟΥ (στο τραγούδι «Όμορφή μου Αρετούσα») ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΝΔΡΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ Σ. ΔΟΓΑΝΗ «ΑΣΜΑ ΑΣΜΑΤΩΝ» (στο τραγούδι «Άγιος ο Άνθρωπος») Συμμετέχοντες μουσικοί: ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΑΣΙΛΑΣ: μπουζούκι (5) ΠΕΤΡΟΣ ΣΑΡΙΔΑΚΗΣ: λύρα-λυράκι (1,3,4,6) ΘΕΜΗΣ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ: βιολί-τρομπέτα (2,7,8,9) ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΟΦΡΑΣ: κόντρα μπάσο ΣΟΛΗΣ ΜΠΑΡΚΗΣ: νταούλι-ταραμπούκα-στάμνα-ταμπαρίν-γκογκ ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΣΑΛΑΣ: κιθάρα ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΕΡΖΗΣ: πλήκτρα-πιάνο ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ: ταμπουράς-μαντόλα-μαντολίνο-κιθάρα Φωνητικά: ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΕΡΑΚΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΕΒΙΖΟΣ, ΠΕΤΡΟΣ ΑΡΛΑΠΑΝΟΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΟΝΗΣ, ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΡΑΝΑΝΟΣ, ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΕΧΑΓΙΑΟΓΛΟΥ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΥΤΡΟΣ Προγραμματισμός: ΤΑΝΙΑ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗ Μηχανικός ήχου-Μίξεις-mastering: ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ Hχογράφηση: Aeolia recording studios Οι ηχογραφήσεις έγιναν από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο 2008 Φωτογραφία: ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΥΜΕΩΝΑΚΗΣ Artwork: ΑΘΗΝΑ ΑΒΟΥΡΗ Παραγωγή: Μουσικές Εκδόσεις «ΣΕΙΣΤΡΟΝ» ΔΑΙΔΑΛΟΥ 37, Τ.Κ. 71202, ΤΗΛ.: 2810225758, FAX:2810227920 WEB: https://www.cretanmusic.gr/ / MAIL: info@aerakis.net

Αναρτήθηκε από Βασίλης Τσούγκαρης στις 8:45 π.μ. 0 σχόλια